Που χάθηκε το ένα ευρώ;
Τρεις ταξιδιώτες ήρθαν σε μια ταβέρνα, γευμάτισαν, πλήρωσαν την ιδιοκτήτρια 30 ευρώ και έφυγαν. Λίγο αργότερα η ιδιοκτήτρια ανακάλυψε πως το γεύμα κόστιζε 25 ευρώ και όχι 30. Πήρε από το ταμείο 5 ευρώ τα έδωσε σ’ ένα αγόρι και του ζήτησε να τους φθάσει και να τους επιστρέψει τα λεφτά.
Το αγόρι τους έφθασε και τους έδωσε τα 5 ευρώ. Οι τρεις άνδρες βλέποντας πως το 5 δε διαιρείται στα τρία, πήραν από ένα ευρώ και τα 2 ευρώ που έμειναν έδωσαν στο παιδί για το ζήλο του.
Έτσι, ο κάθε ταξιδιώτης πριν πλήρωσε από 10 ευρώ, αλλά μετά από 1 ευρώ πήρανε πίσω, δηλαδή πλήρωσαν από 9 ευρώ. Τελικά: 9X3=27 και 2 στο αγόρι,σύνολο 29 ευρώ.
Που χάθηκε το 1 ευρώ;
Δε χάθηκε! Οι άντρες πλήρωσαν όλοι μαζί 27 ευρώ. Η ιδιοκτήτρια πήρε τα 25 ευρώ που της αναλογούσαν και το αγόρι τα άλλα 2!
27 ευρώ πλήρωσαν και για το παιδι και για το γευμα μαζι … και οχι μόνο για το γεύμα… και τα 3 ευρώ που περίσευαν τα πήραν πίσω….
και οι δύο απαντησεις είναι απόλυτα σωστές.
Ο συλλογισμός “Τελικά: 9X3=27 και 2 στο αγόρι,σύνολο 29 ευρώ” είναι εσφαλμένος στην ουσία του, αφού έχει σημασία τι είναι το 27 και τι το 2 (το 2 συμπεριλαμβάνεται στο 27 συνεπώς δεν μπορείς να το ξαναπροσθέτεις, αλλά ούτε και να αφαιρείς αυτό που πρέπει να προσθέσεις όπως τα 3 ευρώ τα οποία όμως αφαίρεσες από τα 30)
σε τέτοιες περιπτώσεις παίρνεις το αρχικό ποσό και μετά βλέπεις πως μοιράστηκε και προσθέτεις
Έχουμε αρχικά 30 ευρώ, και τελικά 25 ευρώ το κατάστημα, 2 ευρώ το παιδί και 3 ευρώ επιστροφή (ρέστα)= σύνολο 25+2+3=30