Ποιες είναι οι σπουδαιότερες Βιταμίνες(ποιες είναι οι πηγές τους;);;Και τι κάνουν;;;
Η άρτια απάντηση πρέπει να ειναι του τύπου:
” Όνομα Βιταμίνης ” – ” Όνομα Πηγής(Τροφής) ” – ” Χρησιμότητα Βιταμίνης “
Η άρτια απάντηση πρέπει να ειναι του τύπου:
” Όνομα Βιταμίνης ” – ” Όνομα Πηγής(Τροφής) ” – ” Χρησιμότητα Βιταμίνης “
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Οι βιταμίνες είναι τάξη οργανικών χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού, ο οποίος δεν είναι σε θέση να τις συνθέσει. Ο άνθρωπος λαμβάνει βιταμίνες μέσα από την τροφή του και δεν λαμβάνει ενέργειια απ’αυτές, αφού δεν έχουν θερμιδική αξία. Οι βιταμίνες έχουν διαφορές μεταξύ τους ως προς τη δομή και τη λειτουργία. Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στις υδατοδιαλυτές και στις λιποδιαλυτές. Συγκεκριμένα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες αποτελούνται από απλά μόρια υδρογόνου (Η), οξυγόνου (Ο), άνθρακα (C) ενώ μερικά και από μόρια θείου (S), αζώτου (N) και κοβαλτίου (Co). Κοινο χαρακτηριστικό των υδατοδιαλυτών βιταμινών είναι ότι διαλύονται στο νερό. Απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό και η περίσσειά τους αποβάλλεται με τα ούρα. Αοθηκεύονται σε ελάχιστες ποσότητες, τέτιοες που να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμόυ για μικρό χρονικό διάστημα. Και μόνο αυτό το γεγονός κρίνει απαραίτητη την κατανάλωση προιόντων πλούσια σε βιταμίνες καθημερινά. Από την άλλη οι λιποδιαλυτές βιταμίνες διαλύονται στα λιπίδια και μπορούν να αποθηκευτούν στο συκώτι, αλλά και στο λιπώση ιστό, σε μεγάλες ποσότητες.
Τώρα θα κατονομάσουμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες είναι οι εξής:
α) Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ): Λαμβάνει μέρος σε διαδικασίες του μεταβολισμού και είναι αναγκαία για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες, όπως η σύνθεση του κολλαγόνου, η διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων, το μεταβολισμό των αμινοξέων και της απελευθέρωσης των διαφόρων ορμονών στα επινεφρίδια. Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε βιταμίνη C είναι μεγάλες και φτάνουν τα 70-80 mg. Η βιταμίνη C βελτιώνει την αγγειακή κυκλοφορία και κρίνεται απαραίτητη για την υγεία των δοντιών και των ούλων. Διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και είναι πολύ ευαίσθητη στο φως, στη θερμότητα και στον αέρα. Είναι αντιοξειδωτική ουσία, αφού προστατεύει τα κύτταρα από χημικές ενώσεις που μπορούν να τα καταστρέψουν. Τέλος πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην γρήγορη ανάρρωση από το κρυολόγημα. Πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (κυρίως τα εσπεριδοειδή, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πιπεριές, οι ντομάτες και ο μαιντανός. Η έλλειψη της βιταμίνης οδηγεί σε σκορβούτο, γνωστή και ως “νόσος των ναυτικών”, γιατί παλαιότερα στα πλοία οι ναυτικοί σε μεγάλα ταξίδια κατανάλωναν κονσέρβες και από τη διατροφή τους έλειπε εντελώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με συνέπεια να εκδηλώνουν συχνά τη νόσο. Η ονομασία της ασκορβικό οξύ προέρχεται από την έκφραση αντισκορβουτική βιταμίνη, δηλαδή την βιταμίνη που θεραπεύει και προλαβαίνει το σκορβούτο. Με το κάπνισμα ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό καταστρέφεται, για αυτό συνιστάται οι καπνιστές να πίνουν πολλούς χυμούς πλούσιους στη βιταμίνη αυτή.