Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Το πόσο έντονο θα είναι τώρα το χρώμα του κρασιού σου, είναι συνάρτηση της ποικιλίας των σταφυλιών και της διάρκειας παραμονής των στέμφυλων στο μούστο. Για παράδειγμα, σε ένα Ξινόμαυρο Νάουσας, με παραμονή 12 ωρών έχουμε ένα όμορφο ροζέ χρώμα, ενώ με διάρκεια παραμονής από 3 – 10 ημέρες έχουμε έντονο κόκκινο χρώμα με αντίστοιχη αύξηση της εκχύλισης των λοιπών συστατικών του σταφυλιού στο μούστο (τανίνες, ανθοκυάνες κτλ).
Όπως καταλαβαίνεις τα λευκά κρασιά είτε γίνονται από λευκά σταφύλια, είτε αφαιρούνται τα στέμφυλα από τα έγχρωμα σταφύλια σχεδόν αμέσως μετά τη σύνθλιψη. Ιδανική θερμοκρασία για την ζύμωση θεωρείται 25-30C για τα κόκκινα και 15-20C για τα λευκά.
Πηγή: http://ampelourgos.gr/forums/p/178/551.aspx