Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Το είχα διαβάσει πριν πολύ καιρό σε ένα site. Το ξαναέψαξα, το βρήκα (είναι από το planitikos.gr) και σας το παραθέτω εδώ για να μην παραλείψω κάτι άθελα μου…. 😉
Το αγαπημένο μας γάλα ξινίζει και είναι ακατάλληλο για κατανάλωση, για κάποιους περίεργους λόγους που θα δούμε παρακάτω.
Το γάλα που λέτε, περιέχει μέσα του βακτήρια. Τα βακτήρια, είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στο φυσικό περιβάλλον και υπάρχουν, όχι μόνο στο γάλα, αλλά και σε πολλά άλλα πράγματα.
Το γάλα επίσης περιέχει ένα είδος σακχάρου που ονομάζεται λακτόζη.
Τα βακτήρια στο γάλα, τρέφονται από τη λακτόζη αυτή και εξαιτίας αυτή της θρέψης, αναπαράγονται. Όμως, καθώς χρησιμοποιείται η λακτόζη υπό μορφή σακχάρου από τα βακτήρια για να θραφούν, κατά τη χρήση της από αυτά, παράγεται ένα οξύ που λέγεται γαλακτικό οξύ.
Πιο απλά, η θρέψη των βακτηρίων από τη λακτόζη, αναπαράγει τα βακτήρια και αυτά με τη σειρά τους παράγουνε γαλακτικό οξύ που είναι υπεύθυνο για την ξινίλα στο γάλα.
Έτσι το γάλα ξινίζει. Η ”αναπαραγωγή” δηλαδή γαλακτικου οξέως, έκανε το γάλα να ξινίσει.
Αν και το γάλα έγινε ξινό, αυτό καθεαυτό δεν είναι κάτι κακό για εμάς. Αυτό το οποίο όμως μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα και είναι κακό για τον οργανισμό μας, είναι το εξής: κατά την αναπαραγωγή των βακτηρίων, παράγονται και καλά βακτήρια, αλλά και επιβλαβή για τον οργανισμό μας.
Οπότε αν το γάλα ξινίσει, μην το πιείτε
Τώρα αν ζεστάνουμε το γάλα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, πολλά από αυτά τα βακτήρια σκοτώνονται, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε και το γάλα, να είναι ”πόσιμο”! Είναι χονδρικα η λεγόμενη διαδικασία παστερίωσης.
Αν φυλάξουμε το γάλα σε κρύο μέρος, η αναπαραγωγή των βακτηρίων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς(αντίξοες συνθήκες για τα βακτήρια), κι έτσι μπορούμε να το καταναλώσουμε για λίγες ημέρες.
Αν όμως το φυλάξουμε σε ζεστό μέρος, το γάλα θα ξινίσει πολύ γρήγορα, γιατί το ζεστό περιβάλλον θα ευνοήσει την ταχύτατη αναπαραγωγή των βακτηρίων.
Το είχα διαβάσει πριν πολύ καιρό σε ένα site. Το ξαναέψαξα, το βρήκα (είναι από το planitikos.gr) και σας το παραθέτω εδώ για να μην παραλείψω κάτι άθελα μου…. 😉
Το αγαπημένο μας γάλα ξινίζει και είναι ακατάλληλο για κατανάλωση, για κάποιους περίεργους λόγους που θα δούμε παρακάτω.
Το γάλα που λέτε, περιέχει μέσα του βακτήρια. Τα βακτήρια, είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στο φυσικό περιβάλλον και υπάρχουν, όχι μόνο στο γάλα, αλλά και σε πολλά άλλα πράγματα.
Το γάλα επίσης περιέχει ένα είδος σακχάρου που ονομάζεται λακτόζη.
Τα βακτήρια στο γάλα, τρέφονται από τη λακτόζη αυτή και εξαιτίας αυτή της θρέψης, αναπαράγονται. Όμως, καθώς χρησιμοποιείται η λακτόζη υπό μορφή σακχάρου από τα βακτήρια για να θραφούν, κατά τη χρήση της από αυτά, παράγεται ένα οξύ που λέγεται γαλακτικό οξύ.
Πιο απλά, η θρέψη των βακτηρίων από τη λακτόζη, αναπαράγει τα βακτήρια και αυτά με τη σειρά τους παράγουνε γαλακτικό οξύ που είναι υπεύθυνο για την ξινίλα στο γάλα.
Έτσι το γάλα ξινίζει. Η ”αναπαραγωγή” δηλαδή γαλακτικου οξέως, έκανε το γάλα να ξινίσει.
Αν και το γάλα έγινε ξινό, αυτό καθεαυτό δεν είναι κάτι κακό για εμάς. Αυτό το οποίο όμως μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα και είναι κακό για τον οργανισμό μας, είναι το εξής: κατά την αναπαραγωγή των βακτηρίων, παράγονται και καλά βακτήρια, αλλά και επιβλαβή για τον οργανισμό μας.
Οπότε αν το γάλα ξινίσει, μην το πιείτε
Τώρα αν ζεστάνουμε το γάλα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, πολλά από αυτά τα βακτήρια σκοτώνονται, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε και το γάλα, να είναι ”πόσιμο”! Είναι χονδρικα η λεγόμενη διαδικασία παστερίωσης.
Αν φυλάξουμε το γάλα σε κρύο μέρος, η αναπαραγωγή των βακτηρίων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς(αντίξοες συνθήκες για τα βακτήρια), κι έτσι μπορούμε να το καταναλώσουμε για λίγες ημέρες.
Αν όμως το φυλάξουμε σε ζεστό μέρος, το γάλα θα ξινίσει πολύ γρήγορα, γιατί το ζεστό περιβάλλον θα ευνοήσει την ταχύτατη αναπαραγωγή των βακτηρίων.