Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Το αλάτι έχει χαμηλότερο σημείο πήξης απο το νερό του οποίου είναι στους 4 βαθμούς Κελσίου.Με αυτό τον τρόπο στον δρόμο δημιουργείται πάγος σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Το σημείο πήξης του αποσταγμένου νερού είναι στους 0°C. Στους 4°C είναι η μέγιστη πυκνότητά του.
Επίσης το αλάτι έχει σημείο τήξης (άρα και πήξης) πολύ υψηλότερο του νερού στους 801°C.
Η κίνηση των μορίων του νερού επιβραδύνεται όταν η θερμοκρασία τους πέσει κάτω από τους 0°C. Τότε αρχίζουν να μετατρέπονται σε πάγο, καθώς το νερό γίνεται συμπαγές. Αν σκορπίσουμε αλάτι στο χιόνι ή στον πάγο, κάποια μόρια νερού αντικαθίστανται από τα μόρια του αλατιού. Έτσι λιγότερα μόρια νερού μετατρέπονται σε πάγο και η διαδικασία επιβραδύνεται. Ενώ ο βαθμός πήξης μειώνεται, ο βαθμός τήξης παραμένει αμετάβλητος και ο πάγος λιώνει.
Το αλάτι κατεβάζει το σημείο τήξης. Ενώ κανονικά το χιόνι λιώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου με το αλάτι χρειάζεται χαμηλότερη θερμοκρασία. Το ανάποδο φυσικά συμβαίνει και στο βράσιμο του νερού όπου με το αλάτι χρειάζεται περισσότερη θερμοκρασία για να βράσει.
Στα διαλύματα παρατηρείται το φαινόμενο της ταπείνωσης του σημείου πήξης σε σχέση με τον καθαρό διαλύτη. Η πτώση του σημείου πήξης ύστερα από προσθήκη αλατιού οδηγεί στην. ανάγκη χαμηλότερων θερμοκρασιών για τη δημιουργία πάγου και άρα εμποδίζει την πήξη του νερού.