Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
3 είναι τα είδη χημικών ουσιών που δίνουν χρώμα στα φύλλα των φυτών: η χλωροφύλλη (πράσινο χρώμα), τα καροτενοειδή (κίτρινο, πορτοκαλί, καφετί) και οι ανθοκυανίνες (κόκκινο, μωβ και συνδυασμοί τους).
Καθ’όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του φυτού (άνοιξη, καλοκαίρι), η χλωροφύλλη παράγεται και χρησιμοποιείται συνεχώς σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Στην περίοδο αυτή υπάρχουν και τα καροτενοειδή στα φύλλα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες κι έτσι η χλωροφύλλη επικαλύπτει τις ουσίες αυτές και τα φύλλα έχουν το πράσινο χρώμα. Όταν αρχίσει το φθινόπωρο και μικρύνει η διάρκεια της ημέρας όμως, το φυτό ελαττώνει την παραγωγή χλωροφύλλης, ώσπου η παραγωγή της τελικά μηδενίζεται. Έτσι “αποκαλύπτονται” τα καροτενοειδή που δίνουν το κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα στα φύλλα κι ακόμα αρχίζουν να παράγονται και οι ανθοκυανίνες.
Δε γίνονται σε κάθε φυτό τα φύλλα κίτρινα. Σε άλλα γίνονται κοκκινωπά, σε άλλα καφετί*, έχει να κάνει με το είδος φυτού και τα ποσοστά των συγκεντρώσεων των παραπάνω χημικών ουσιών.
*το καφέ χρώμα των φύλλων δεν οφείλεται τόσο στα καροτενοειδή, όσο στα κυτταρικά τοιχώματα των κυττάρων του φυτού, τα οποία εμφανίζονται λόγω της απουσίας χλωροφύλλης, καροτενοειδών κλπ.
Όταν αρχίσει το φθινόπωρο και μικρύνει η διάρκεια της ημέρας όμως, το φυτό ελαττώνει την παραγωγή χλωροφύλλης, ώσπου η παραγωγή της τελικά μηδενίζεται. Έτσι “αποκαλύπτονται” τα καροτενοειδή που δίνουν το κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα στα φύλλα κι ακόμα αρχίζουν να παράγονται και οι ανθοκυανίνες. μμμμμμμμμμμμμμμμμμ κατι περισσοτερο