Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Ο τριγμός που ακούγεται οφείλεται στην απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Ένα παγάκι που βγαίνει από τον καταψύκτη μας, μπορεί να έχει και θερμοκρασία έως -20 βαθμούς κελσίου. Το νερό έχει συνήθως αρκετούς βαθμούς πάνω από το μηδέν. Η απότομη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ τους, συνθλίβει την εσωτερική δομή του πάγου επιφέροντας σπασίματα στο εσωτερικό και τον ήχο του τριγμού. Γι’ αυτό δεν πρέπει σε ένα παγωμένο τζάμι ή παρμπρίζ να ρίχνουμε ζεστό νερό να ξεπαγώσει γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σπάσει.
Ο τριγμός του πάγου οφείλεται στην απότομη και συνεχή διαστολή (αύξηση πυκνότητας) της εξωτερικής του επιφάνειας,(καθώς αυτή είναι που δέχεται το απρόσμενο “θερμικό σοκ” από το νερό) σε σχέση με τα βαθύτερα στρώματα που παραμένουν σε κατάσταση συστολής ή χαμηλότερης πυκνότητας.
nikosmph, όσα γράφεις είναι σωστά μόνο που στο νερό ισχύουν τα αντίθετα περί συστολής και διαστολής. Ο πάγος καταλαμβάνει περισσότερο όγκο από ότι το νερό (πολύ ασυνήθιστη ιδιότητα για ένα τόσο συνηθισμένο υλικό).
Έτσι ο τριγμός οφείλεται στο θερμικό σοκ και την απότομη συστολή του εξωτερικού (λόγω αύξησης θερμοκρασίας) σε σχέση με τα βαθύτερα στρώματα που παραμένουν σε διαστολή. Είπαμε το νερό λειτουργεί ανάποδα.
Σωστός ο otheos ανάποδα τα είχα γράψει παραπάνω!